Blog

Postavljanje namještaja

12:48
|

Ulazni prostor

Ovo je obično mali dio prostora u stanu ili kući, i često je opremljen elementima namještaja za odlaganje odjeće, torbi, cipela i drugih predmeta koji mogu uprljati prostor. Zato je te elemente namještaja najbolje postaviti što bliže ulaznim vratima, kako bi se umanjilo unošenje prljavštine u ostale dijelove stana ili kuće.

Najbolje je ako su elementi namještaja ulaznog prostora iste boje, istog dizajna i od istog materijala, jer se tako pri prvom susretu sa ovim prostorom osjeti je u njega uloženo znanje i pažnja […]

Održavanje namještaja

12:45
|

Namještaj od drveta

Prije bilo kakvih intervencija, namještaj morate dobro očistiti i po potrebi oprati vlažnom krpom (i brzo posušiti).

Ako to ne učinite, prašina će se uvući u drvo i sjediniti s njim, tako da će namještaj kasnije biti nemoguće očistiti klasičnim metodama, bez pomoći specijalizovanih servisa.
Tragove vode koji su nastali od čaša ili vaza premažite majonezom i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro obrišite mekanom krpom. Ako je i nakon toga ostao mali trag od […]

Namještaj i zdravlje

11:32
|

Kad se govori o tome, postoje dva glavna aspekta uticaja na zdravlje:

Materijali od kojih je namještaj napravljen
Oni mogu biti vrlo opasni (jedan dio materijala je čak i kancerogen), neutralni (kvalitetni i ekološki materijali) ili u posebnim slučajevima i pospješivati zdravlje (posebni prirodni materijali sa ljekovitim svojstvima).

Dizajn namještaja
Ergonomski dobro dizajniran namještaj može jako pomoći u očuvanju zdravlja korisnika, posebno kod radnji koje se ponavljaju ili dugo traju (sjedenje u radnim stolicama, spavanje, ponovljene radnje u kuhinji ili na radnom mjestu …).

Svi matrijali […]