Postavljanje namještaja

30.03.2017
|

Ulazni prostor

Ovo je obično mali dio prostora u stanu ili kući, i često je opremljen elementima namještaja za odlaganje odjeće, torbi, cipela i drugih predmeta koji mogu uprljati prostor. Zato je te elemente namještaja najbolje postaviti što bliže ulaznim vratima, kako bi se umanjilo unošenje prljavštine u ostale dijelove stana ili kuće.

Najbolje je ako su elementi namještaja ulaznog prostora iste boje, istog dizajna i od istog materijala, jer se tako pri prvom susretu sa ovim prostorom osjeti je u njega uloženo znanje i pažnja, što mu podiže estetsku vrijednost.

Dnevni boravak
Obavezni element svakog dnevnog boravka je garnitura za sjedenje. Ona mora biti postavljena tako da joj je omogućen jednostavan prilaz, i po mogućnosti pogled na vanski teren (kroz prozor). Elementi se moraju jednostavno i lako pomicati zbog čišćenja i održavanja.

Uz sjedeću grupu, najčešći element ovog prostora je televizor. Treba ga postaviti tako da se izbjegne odbljesak od prozora, koji otežava gledanje televizora i izaziva potrebu za spuštanja roletni i zamračivanja dnevnog boravka tokom dana.

Preporučljivo je da televizor bude udaljen od sjedeće garniture šest do sedam dijagonala ekrana.

Veliku pažnju treba posvetiti prirodnom i umjetnom svjetlu, koje mora biti dovoljno jako.

Trpezarija
Trpezarija je danas najčešće povezana s dnevnim boravkom ili kuhinjom. Stol i stolice treba postaviti tako da je omogućen jednostavan prilazak svakom sjedećem mjestu, jednostavno posluživanje, čišćenje i održavanje. Da bi stol sa šest sjedećih mjesta bio ispravno postavljen, minimalna dimenzija prostora za postavljanje stola mora biti približno 3,2×3,4 m. Ovakva prostorna dimenzija omogućava jednostavan smještaj pravougaonog, okruglog ili elipsastog stola. Prislanjanjem uže stranice stola uz zid potrebne dimenzije za isti broj osoba će se smanjiti na cca 3,0×2,4 m.

Kuhinja
Od svih prostorija u stanu ili kući, kuhinja je najzahtjevnija po pitanju praktičnosti i funkcionalnosti. Mora osigurati brzo i jednostavno obavljanje svih radnih procesa i lagano čišćenje i održavanje. Uređaji i elementi u kuhinji trebaju biti rapoređeni u takozvani radni trokut koji spaja šporet, sudoper i radnu ploču. Posebna pažnja se mora obratiti na dovoljnu veličinu radne ploče, bilo u sastavu kuhinjskih elemenata, bilo kao zaseban pult.

Kad se kuhinjski elementi postavljaju na suprotne strane zida, minimalni preporučljivi razmak između njih je 90-100 cm.

Spavaća soba
Krevet je najvažniji element svake spavaće sobe, i njegov pravilan smještaj je presudan za dobar san. Uzglavlje je najbolje smjestiti prema sjeveru. Krevet treba biti dalje od prozora i od grijaćeg tijela zbog izraženih temperaturnih razlika, i po mogućnosti smješten paralelno s prozorom, da se izbjegne direktan ulazak jutarnje svjetlosti u oči.

Ormar(e) je najbolje postaviti uz najduži slobodni zid u sobi, zbog bolje iskoristivosti prostora.

Dječija soba
Krevet, ormar i police trebaju zauzeti rubne dijelove dječije sobe, kako bi se središnji dio osolobodio za igru.

Jako je bitno i pravilno postavljanje radnog stola, koji mora biti smještan tako da osigurava vizuelni kontakt s ulaznim vratima. Svjetlost na stol treba dolaziti s prednje ili lijeve strane stola (za ljevake s desne).

Kupatilo
Kupatila u stanovima su obično mala, najčešće unaprijed određena postavom instalacija, odnosno sanitarnih elemenata, tako da je najbitnije da namještaj koji se stavlja u njih bude postavljen tako da osigura nesmetan prilaz umivaoniku, wc školjci, tušu ili kadi, te veš mašini, ako je smještena u istom prostoru.

Različite dimenzije kupaonskih elemenata, opreme i uređaja omogućit će da prostor ipak uredite funkcionalno u skladu s vašim prostornim mogućnostima.

Zaključak
Budući da su vrata, prozori, ogrijevna tijela, instalacijske vertikale i priključci, dimanjaci i fiksan raspored prostorija faktori koji unaprijed definišu kvalitet jednog prostora, nije uvijek moguće postići optimalan raspored namještaja u stambenom prostoru. Zato već prilikom kupovine stana ili kuće treba dobro obratiti pažnju na ove elemente, jer su presudni za kvalitet stanovanja.

Zbog svega navedenog je, ako je ikako moguće, najbolje napraviti namještaj po mjeri, jer ga je moguće uklopiti u prostor puno bolje nego onaj standardnih dimenzija.

Comments are closed.