Održavanje namještaja

30.03.2017
|

Namještaj od drveta

Prije bilo kakvih intervencija, namještaj morate dobro očistiti i po potrebi oprati vlažnom krpom (i brzo posušiti).

Ako to ne učinite, prašina će se uvući u drvo i sjediniti s njim, tako da će namještaj kasnije biti nemoguće očistiti klasičnim metodama, bez pomoći specijalizovanih servisa.
Tragove vode koji su nastali od čaša ili vaza premažite majonezom i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro obrišite mekanom krpom. Ako je i nakon toga ostao mali trag od vode, pomiješajte glicerin sa pepelom od cigareta i dobivenom smjesom trljajte oštećeni dio.
Mrlje od masnoće moraju se očistiti odmah, jer u protivnom potamne i tako ostave trajno oštećenje. Masnoća se mora upiti papirnatim ručnikom, a zatim se to mjesto tapkajući natopi čistim sirćetom (ne koncentrisanim). Na kraju se vlažnom krpom obriše oštećeni dio drveta.
Nakon što je naještaj dobro očišćen, moguće ga je ispolirati voskom, kako bi dobio visoki sjaj i zaštitu od vode i prašine.

Namještaj od borovine je dovoljno ispolirati pčelinjim voskom jer ne iziskuje previše njege. Kada jednom dobije sjaj nastavite ga održavati tako da ga brišete krpom namočenom u mješavinu sirćeta i parafina.

Namještaj od hrastovine održava se pomoću slijedeće mješavine: u malo rastopljenog pčelinjeg voska doda se četvrt litre piva i dvije male kašike šećera. Time se premaže namještaj, a kada se osuši ispolira se jelenjom kožom, što mu osigurava visoki sjaj.

Kožni namještaj

 

Čišćenju kožnog namještaja morate pristupiti vrlo oprezno! Obavezno prije nego što počnete čistiti namještaj tapeciran kožom pročitajte upute proizvođača! Naime, koža može biti obojena bojama ili posebnim pigmentima. Sa kože koja je obojena bojama, nije moguće čistiti mrlje, a da ne dođe do oštećenja boje, dok je kod kože obojene posebnim pigmentima, čišćenje moguće.
Kožni namještaj redovno oprašujte, usisavajte ćoškove i brišite ga sa mekom i suhom ili blago vlažnom krpom.

Najčešća greška koju ljudi prave pri održavanju kožnog namještaja je pretjerano korištenje vode i sapuna za čišćenje. Ovo se nikako ne smije raditi, jer uništava površinu i ubrzava proces pucanja kože. Nemojte koristiti jaka i agresivna sredstva za čišćenje, poput amonijaka, jer od njih koža izblijedi. Čak i ako imate mrlju na namještaju, pri čišćenju upotrebite što manje vode i nemojte dozvoliti da voda ostane na površini.

Mnogi vjeruju da često stavljanje omekšivača na kožu može zauvijek držati njihov namještaj sjajnim, ali to nije tačno. Omekšivač treba stavljati svakih 6-12 mjeseci i nema potrebe češće ga koristiti.

Kožu je moguće omekšati na slijedeći način:
Pomiješajte maslinovo i laneno ulje sa bijelim vinskim sirćetom. Smjesu nanesite na vlažnu krpu, ostavite je da se osuši i zatim suhom krpom trljajte kožni namještaj.

Trajnost i svježina kožnog namještaja jako zavise i od načina upotrebe. Koža se ne smije izlagati direktno suncu i toploti od kamina ili postavljati u blizini drugih izvora koji služe za grijanje.

Posebnu brigu posvetite mjestu na kojem najčešće sjedite kad čitate novine ili gledate televiziju. To mjesto će prvo pokazati znakove česte upotrebe. Zato biste trebali mijenjati mjesto na kojem sjedite, ili se pobrinuti da najčešće korišteno mjesto bude najviše napunjeno jastucima.

Pleteni namještaj

Pleteni namještaj je potrebno redovno oprašivati ili usisavati kako bi se uklonila sva prljavština i prašina iz svih rupica i pukotina.
Ovakva vrsta namještaja je obično prelakirana svijetlim lakom, pa se ne smije previše ribati jer će se izgrebati.
Ako pletena stolica izgleda kao da je suva ili da bi mogla popucati, istrljajte je vanjskom stranom limunove kore.
I sami možete napraviti sredstvo za čišćenje pletenog namještaja tako da razrijedite sredstvo za pranje posuđa u vodi sa malom količinom limunova soka i time lagano izribate pleteni namještaj.

Comments are closed.